Skip to main content

Fitness Als Medicijn tijdens de corona-pandemie: Op een verantwoorde wijze (blijven) bewegen is de boodschap!

By 2 april 2020november 7th, 2023Nieuws

De Nationale Veiligheidsraad geeft aan dat fysieke activiteit (individueel of met een huisgenoot of vriend(in)) toegelaten en zelfs aanbevolen wordt tijdens de corona-pandemie, mits het bewaren van minstens 1,5 m afstand. Het is echter belangrijk om dit op verantwoorde wijze te doen.

Fitness Als Medicijn wil ook in deze bijzondere tijden zijn steentje bijdragen om mensen op weg te zetten naar een meer actieve levensstijl, of de huidige actieve levensstijl te behouden. We zijn momenteel druk bezig met de laatste loodjes te leggen aan een gloednieuwe Fitness Als Medicijn app, waarover heel binnenkort meer nieuws.

Sport Vlaanderen, een aantal artsen (vanuit onze partner SKA) en wetenschappers schreven naar aanleiding hiervan een open brief met richtlijnen over gezond sporten, waar wij als Fitness Als Medicijn voor de volle 100% achterstaan. Deze is te vinden op http://www.gezondsportenvlaanderen.be/newsitem.php?id=30.

Samengevat: 9 praktische richtlijnen voor veilig bewegen, trainen en sporten tijdens de corona-periode?

  1. Als je nu pas begint met sporten of bewegen, bouw je het dan heel langzaam op.
  2. Beweeg, train of sport, maar kalm aan: niet intensief en niet te lang aan één stuk.
  3. Oefen wanneer het kan in de open lucht (buiten, tuin, koer, balkon…).
  4. Binnen sporten of bewegen is nog altijd veel beter dan niet bewegen.
  5. Sport nu bij voorkeur in je eentje (of beperk je tot je huisgenoten of 1 niet-huisgenoot).
  6. Kom je tijdens het sporten in de buurt van anderen, hou dan anderhalve meter afstand en doe geen high fives of handshakes.
  7. Doe niets samen in de marge van je sportactiviteit: niet samen met de auto naar de sportactiviteit, niet samen omkleden, …
  8. Raak alleen je eigen materiaal aan: gebruik je eigen drinkbus en handdoek, maar ook alleen persoonlijk sportmateriaal als een pallet, racket, bal, fiets, step, …
  9. Sport niet als je ziek bent, ook niet individueel. Onthoud ook dat je na koorts niet meteen weer mag sporten, maar nog evenveel dagen moet rusten als dat je koorts hebt gehad. Na bv. 3 dagen koorts begin je dus pas op dag 7 weer te sporten.

Ook Sporza steunt dit project en lanceert regelmatig nieuwsberichten en challenges onder #Blijfsporten.

Neem deze richtlijnen alvast mee en neem een kijkje op het tabblad e-coaching voor meer nieuws rond onze Fitness Als Medicijn app om thuis te bewegen met uw persoonlijk aangepast beweegschema!