Skip to main content

Wintersymposium “Fitness Als Medicijn” van donderdag 14 maart tot zondag 17 maart 2024: inschrijvingen lopen!

Wintersymposium 2024
Club Med La Rosière
Donderdag 14 tot zondag 17 maart 2024

Club Med La Rosière – bekend als ‘Het balkon van de Tarentaise’ – ligt op 1900 meter en staat bekend om het uitzonderlijke uitzicht op het zuiden. Dit ski-in/ski-out Resort ligt op de pistes en is dus ideaal voor gezinnen. Het is een chic en intiem Savoyaards juweel, waar de stenen en houten bekleding zorgen voor een authentieke steer. Dit luxe all-inclusive Resort is doordrenkt van geschiedenis, traditie en adembenemende natuur. Dit magische skistation is bezaaid met stenen en houten chalets en huisvest in de winter verschillende evenementen en wedstrijden, waaraan de beste freestyle-skiers ter wereld deelnemen. Voor een extra speciale ervaring kunt u vanaf december 2023 verblijven in de Exclusive Collection Zone, met balkons met een betoverend uitzicht op de glorieuze toppen van de
Savoie.

Inschrijven? Download het inschrijvingsformulier.

Accreditering wordt aangevraagd.
Ook dit jaar zorgen we voor een boeiend wetenschappelijk programma met syllabus.
Reisschema:
 • vlucht: Brussels Airport – Genève
 • per autocar: Genève – Club Med La Rosière
 • programma: overdag vrij ontdekken van het skigebied. ’s Avonds symposium op 14, 15 en 16 maart.
 • per autocar: Club Med La Rosière – Genève
 • vlucht: Genève – Brussels Airport

 

Fitness Als Medicijn schenkt 10 stapbanden aan SGI Lennik

In het Sint-Godelieve-Instituut kan er voortaan les gevolgd én gegeven worden op een stapband. De directie hoopt zo op beter prestaties van leerkrachten en leerlingen. Fitnesszaak Fit Nation stapt mee in het verhaal en schenkt tien gratis stapbanden.

Vlaamse scholen proberen hun leerlingen al langer meer aan het bewegen te krijgen. En met reden: één kind op vijf kampt met overgewicht en pubers zitten tot negen uur per dag stil. Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) startte daarom vorig jaar een actieplan op om een ‘beweegcultuur’ in de scholen te introduceren. Geen leeg voorstel voor het Sint-Godelieve-Instituut, waar men een samenwerking aanging met de Lennikse fitnesszaak Fit Nation. Lees verder

Praatcafé Expert Centrum Zottegem 14/12/2017

Op 14/12/2017 organiseerde de Kliniek voor Obesitas en Metabole Chirurgie een praatcafé in het thema: “Een nieuw leven na obesitaschirurgie met focus op bewegen en voeding“.

Een 50tal patiënten nam deel aan dit gebeuren.

De sprekers hadden het er onder andere over:

 • Mevr.Anne Bosman diëtiste en voedingsconsulente : ” Volop genieten na een maagverkleining”
 • De heer Yves Devos auteur van de boeken “ Fitness als Medicijn” : “ Het belang van functionele bewegingstherapie na een vermageringsingreep”

Lees verder

Bewegen om te genezen – PlusMagazine

Voor elk gezondheidsprobleem bestaan er activiteiten die de symptomen verlichten, de conditie bijspijkeren en het moreel opkrikken.
Weeral een mooi artikel in PlusMagazine over het belang van beweging bij chronische aandoeningen. Fitness Als Medicijn is echt “hot topic”!

Klik hier om het hele artikel te lezen!

Na de voedingsdriehoek is er nu ook de bewegingsdriehoek: lang stilzitten = oranje zone

Het Vlaams Instituut van Gezond Leven heeft nu ook een focus op bewegen gelegd, dit is nu net waar wij al meerdere jaren de focus leggen.
We vinden hun nieuwe richtlijn dus een prachtig initiatief!

 

Blijf nooit te lang stilzitten, of het nu op het werk is of thuis in je vrije tijd. Probeer elk halfuur even recht te staan en te stappen, bijvoorbeeld om een drankje te gaan halen of voor een andere bewegingstussendoortje, als je maar beweegt en een aantal stappen zet. Dat is het advies van het Vlaams Instituut van Gezond Leven, dat vandaag naast de voedingsdriehoek ook een bewegingsdriehoek voorstelde.

Het Instituut heeft naast de gezondheidsdriehoek voor het eerst een aparte bewegingsdriehoek voorgesteld, en voor het eerst wordt zogenoemd sedentair gedrag, of lang stilzitten, meegenomen als volwaardig gezondheidsthema. “Een hele stap vooruit”, noemt bewegingswetenschapper Benedicte Deforche beide nieuwe elementen.

Ook al beweeg je veel, het is even belangrijk dat je niet te veel stilzit, ook niet aan één stuk, luidt het advies. Sedentair gedrag is daarom oranje gekleurd in de nieuwe driehoek. Dat betekent dat we niet te lang vastgekluisterd mogen blijven zitten aan ons bureau op het werk, maar er is ook een heel concreet advies voor kinderen. Zo kijken peuters vanaf 2 jaar best slechts 1 uur per dag naar tv of naar de tablet. Voor 6- tot 17-jarigen is dat maximaal 2 uur per dag dag in de vrije tijd.

Omdat bewegen gezond is, krijgt het een groene kleur. Onderaan rechts staat het licht intensief bewegen. Zit je doorgaans relatief lang aan je bureau op het werk, dan zit je eigenlijk in een oranje zone, want het advies is om elke 30 minuten te bewegen.

Het grootste deel van je dag beweeg je immers best “licht intensief”, bijvoorbeeld door zitten regelmatig af te wisselen met stappen op het werk, of de trap te nemen in plaats van de lift.

Lees het volledige artikel hier.

Ik zie je wel zitten – Ziekenfonds Partena

 

 

 

 

Schitterende campagne “Ik zie je wel zitten” van ziekenfonds Partena!

De Fitness Als Medicijn-slogan “Onvoldoende bewegen is even slecht voor je gezondheid als het roken van een pakje sigaretten per dag” krijgt steeds meer en meer bijval.

 

We brengen gemiddeld 8 uur per dag zittend door: meer dan goed is voor ons lichaam en onze gezondheid. Ziekenfonds Partena lanceert daarom deze campagne om ons bewust te maken van ons zitgedrag. Enkele kleine ingrepen maken op het vlak van beweging immers al een groot verschil.

Lees het volledige artikel via deze link.

Surf naar de website door hier te klikken.

4de terugkomdag Bariatrische heelkunde – AZDelta

Op de 4de terugkomdag voor Bariatrische heelkunde van het AZDelta in Roeselare waren ongeveer 120 patiënten aanwezig.

Men sprak er over ervaringen uit het verleden en gaf er tips voor de toekomst.

Op de agenda stonden:

 • Het risico op vitaminetekort en de nood aan follow-up
 • XL-Fit na maagverkleining door Yves Devos
 • dumping na gastric bypass – een probleem?
 • Aandachtspunten bij voeding na een bariatrische ingreep
 • Stijladvies door Dress4Succes

Yves Devos stelde er zijn nieuwe boek voor en sprak over het belang van voldoende lichaamsbeweging voor de algemene gezondheid maar vooral bij de behandeling van overgewicht of obesitas.

Hij had het ondermeer over het beweegmodel en onze praktische tools; het Neo Health One beweegbandje en de Neo Health Onyx weegschaal. Deze kunnen specifiek patiënten met overgewicht, obesitas of na bariatrische chirurgie helpen om hun gewicht te stabiliseren op lange termijn. Het is namelijk bewezen dat bij het dragen van een beweegmeter, enkel door bewustwording van het eigen gedrag alleen, mensen 27 % actiever worden!

Opening Expertcentrum Zottegem!

UNIEK/PRIMEUR in België!

Het Expertcentrum voor Medische Fitness en Voedingsbegeleiding bij Obesitas te Zottegem
Yves Devos, auteur van het boek “Fitness Als Medicijn” en zijn team kinesitherapeuten leggen al hun kennis en enthousiasme in de weegschaal om de aan ‘obesitas’ lijdende patiënten te helpen afvallen en zich goed te voelen. Yves kan steunen op meer dan 30 jaar ervaring als Medische FitnessCoach® en als coach in het programma “Afvallen en Opstaan” van Eyeworks, uitgezonden op VTM en Vitaya, waarbij zes morbide obesitas-patiënten (BMI boven de 40) meer dan een jaar werden gevolgd tijdens hun strijd tegen de kilo’s.

Medisch overgewicht gaat gepaard met een grotere ziektekans en een verhoogde kans op vroegtijdig sterven. Personen met zwaarlijvigheid leven gemiddeld vijf tot zes jaar minder lang dan mensen met een normaal gewicht.

Lees verder

Artikel over Expertcentrum Zottegem verschenen in de Beiaard

Sinds enkele weken hebben we in Zottegem het Expertcentrum voor Medische Fitness en Voedingsbegeleiding bij Obesitas geopend.

Dit is het eerste centrum in België waar men specifieke bewegingsbegeleiding geeft, onder toezicht van een opgeleide kinesitherapeut, voor mensen die een vermageringsingreep hebben ondergaan.

Bedankt aan de Beiaard om een artikel over ons centrum te publiceren. Lees verder

Fitness Als Medicijn op het Gezondheidssalon

Je wil je eigen gezondheid zoveel mogelijk in handen nemen? Je zoekt betrouwbare informatie over gezondheid en welzijn? Dan moest je zeker naar het Gezondheidssalon komen!
Je leerde er alles over preventie, nieuwe behandelingen, de nieuwste inzichten en je vond er alles wat op de markt voorhanden is.

Dit jaar was Fitness Als Medicijn ook aanwezig op het gezondheidssalon.
Het hele weekend gaven we jullie informatie over wie we zijn en wat we doen.

Gedurende de twee dagen konden de mensen flyers en info verkrijgen over het boek “Fitness Als Medicijn” geschreven door Yves Devos.

Lees verder

Sportcongres Gent 2016

Het Sportcongres is het belangrijkste multidisciplinaire congres rond sportvoeding, -psychologie, -fysiologie en nieuwe technieken. Sinds enkele jaren verzorgt Fitness als Medicijn meerdere lezingen en ook op deze 8ste editie waren we aanwezig om mensen te overtuigen van het belang van beweging!

Dit jaar stonden onze workshops in het thema van ISM@TT (Integrative Sportsmedicine Tensegrity Therapy).

Lees verder

Infoavond cardiovasculaire preventie : Ik begin eraan én ik hou vol!

De 37ste editie van de Week van het Hart is gewijd aan therapietrouw.Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou de helft van de chronische zieken zich niet houden aan hun behandeling.

Via deze campagne wil de Belgische Cardiologische Liga het grote publiek sensibiliseren. Een strikte opvolging van de voorgeschreven therapie is immers noodzakelijk om de gezondheid van het hart optimaal te houden.

Lees verder

Fitness Als Medicijn aanwezig op Terugkomdag Dr. Dillemans

De 4de Terugkomdag van Dr. Dillemans was een groot succes!

Dr. Dillemans voerde reeds meer dan 10.000  succesvolle bariatrische (= gericht op gewichtsafname) ingrepen uit. De Gastric Bypass wordt het meest uitgevoerd en wordt aanzien als de gouden standaard op het vlak van duurzaam gewichtsverlies en behoud van levenskwaliteit.

De opgebouwde expertise rond obesitas in het algemeen, en obesitaschirurgie in het bijzonder, hebben dit Centrum voor Obesitaschirurgie wereldbekend gemaakt.

Lees verder

Actie Fitness Als Medicijn – Goed Gevoel

Op zaterdag 17 september nodigde “Fitness Als Medicijn” 10 lezeressen uit van het magazine Goed Gevoel voor een namiddagje coaching & training met Yves Devos.

Dit alles ging door in het kasteel Saffelberg te Gooik, waar de dames eerst een deskundige uitleg kregen omtrent het concept en het boek “Fitness Als Medicijn”. Nadien werd er overgeschakeld naar de praktische kant van de namiddag, namelijk 3 lesjes met verschillende accenten.

Lees verder

De Fitness Als Medicijn ontmoetingsplaats: Sportcongres 2015

Het sportcongres is een multidisciplinair congres rond sportvoeding, -psychologie, -fysiologie en nieuwe technieken. Sinds enkele jaren verzorgt Fitness als Medicijn meerdere lezingen en ook op deze 7de editie waren we aanwezig om mensen te overtuigen van het belang van beweging!

Yves Devos (oprichter van Fitness Als Medicijn) bracht samen met Dr. Wachtelaer  een FAM-lezing over het belang van een multidisciplinaire aanpak bij burn-out en energieproblemen.

Lees verder

HARTFIT: Regelmatig trainen beschermt tegen hartfalen.

Coronaire hartziekte blijft een dominante doodsoorzaak over de hele wereld. Meestal gaat het dan om een hartaanval. Gelukkig bestaat er een heel simpele ingreep om ons tegen hartfalen te beschermen: regelmatig trainen.

Het is zeer duidelijk aangetoond dat regelmatige uithoudingstraining (o.a. lopen, fietsen, zwemmen, …) de kans op hartfalen verkleint. Dit bij zowel ritmestoornissen, hartstilstand als hartinfarct. Heb je dan toch een hartaanval? Ook dan blijkt de kans dat je hierbij sterft kleiner wanneer je regelmatig traint dan wanneer je dit niet doet.

Lees verder

FITNESS ALS MEDICIJN turboclinic 2015

Een Turboclinic betekent; op zo weinig mogelijk tijd, zoveel mogelijk informatie verwerken.  Daarom hadden we met Fitness Als Medicijn besloten onze Turboclinic’s nog efficiënter te organiseren en staken we onze Fitness Als Medicijn-opleidingen in een nieuw kleedje!
Geen 5 voormiddagen meer, maar in 2015 werd alles gebundeld in 1 dag!

Op zaterdag 25 april 2015 vond deze eerste opleidingsdag plaats van 9u30 tot 17u.
Met een opkomst van 35 deelnemers mogen we meteen spreken van een groot succes!

Lees verder

RUGFIT: Bewegingstherapie blijkt net zo goed als operatie.

Een studie toont aan dat bij Lumbale spinaalstenose, een aandoening waarbij het spinaal kanaal vernauwt, fysieke therapie even goed werkt dan een operatie om de symptomen te verlichten.

Spinaalstenose is een veelvoorkomende oorzaak van zenuwklemming, tintelingen, zwakte en ongevoeligheid in de rug of benen. Dit komt vooral voor bij het ouder worden door vervorming van de botstructuren, maar kan ook veroorzaakt worden door een hernia, osteoporose of een tumor.

Een operatie kan soelaas bieden maar is in tegenstelling tot fysieke therapie veel riskanter. In 15% van de gevallen komen complicaties voor en de helft daarvan zijn levensbedreigend, zegt een dokter aan de universiteit van Pittsburgh.

Lees verder

SLIMNORM: Wandelbureau’s zijn een boost voor je gezondheid en je werkprestatie!

Omdat de hele dag zitten ons langzaam maar zeker aan het doden is, moeten we naar oplossing zoeken om uit onze stoel te geraken tijdens het werken aan de computer.
Stabureau’s zijn al een eerste alternatief, maar wandelbureau’s zijn nog beter.

Dat wandelen tijdens het werk goed is voor je gezondheid staat buiten kijf, maar veel werkgevers en werknemers maken zich zorgen over de productiviteit aan zo’n bureau. Men denkt dat een half uurtje werken aan een wandelbureau al te gauw een half uurtje slenteren wordt zonder dat er enig werk wordt verzet.

Lees verder

FITNORM: Licht joggen is optimaal om langer te leven!

Fysiek actieve mensen hebben 30% minder risico om te sterven dan niet actieven. De ideale dosis beweging om langer gezond te leven is nog ongekend.
Een nieuwe studie gepubliceerd in ‘Journal of the American College of Cardiology’ focuste daarom specifiek op het effect van loopsnelheid, -frequentie en -duur.
Er werden 5048 gezonde proefpersonen geselecteerd en ondervraagd over hun lichaamsbeweging. Nadien werden deze 1098 joggers en 3950 niet joggers gevolgd gedurende 12 jaar. De duur, de hoeveelheid en de snelheid van joggen werd bijgehouden.

Lees verder

MOODFIT: Drie keer per week lichaamsbeweging vermindert het risico op depressie!

Drie keer per week lichamelijke activiteit vermindert de kans op een depressie met ongeveer 16% en elke extra activiteit doet het risico nog verder dalen, toont nieuw onderzoek.

Depressie is een ven de meest voorkomende vormen van mentale ziekte, die wereldwijd meer dan 350 miljoen mensen treft. De wereld Gezondheidsorganisatie rangschikt ze als de belangrijkste oorzaak van invaliditeit wereldwijd. Een Britse studie vond een bidirectioneel verband tussen lichaamsbeweging en depressie, wat betekend dat lichaamsbeweging de mogelijkheid biedt om geestelijk en lichamelijke gezondheid gelijktijdig te verbeteren.

Lees verder

ZITNORM: Afwisselend staand en zittend werken geeft minder rugklachten.

Een nieuwe studie suggereert dat regelmatig gedurende 30 minuten rechtstaan op het werk (d.m.v. een in hoogte verstelbare werkpost) de rugpijn kan verlichten zonder de productiviteit te verminderen.

De onderzoekers testten het effect van een aanpasbare werkpost op spier- en gewrichtspijn en productiviteit. In de testgroep moesten de deelnemers afwisselend gedurende 30 min. neerzitten en rechtstaan tijdens het uitvoeren van hun kantoorwerk. Dit werd gedurende 5 dagen toegepast en ter vergelijking mochten ze nadien weer 5 dagen gewoon 8u per dag neerzitten. De testgroep bestond uit mensen van middelbare leeftijd met overgewicht en obesitas.

Lees verder

Het sportcongres: een Fitness als Medicijn ontmoetingsplaats!

Het sportcongres is een multidisciplinaire congres rond sportvoeding, -psychologie, -fysiologie en nieuwe technieken. Sinds enkele jaren verzorgt Fitness als Medicijn meerdere lezingen en zijn we aanwezig om mensen te overtuigen van het belang van beweging!

Fitness als Medicijn zette dit jaar 3 lezingen uiteen, alleen met betrekking op het belang van beweging in preventie, behandeling en revalidatie van hart- en vaataandoeningen.

Een eerste FAM-lezing werd gebracht door dr. Carlos Van Mieghem, cardioloog in het OLV ziekenhuis te Aalst. Zijn huidige interesse is het promoten van preventieve maatregelen in de cardiologie, met specifieke aandacht voor het belang van lichaamsbeweging. Hij had het op het sportcongres over ‘Lichaamsbeweging en het hart: voordelen en risico’s’.

 

Nadien ging Yves Devos, oprichter van Fitness als Medicijn, verder. De titel van zijn sessie luidde: ‘Van cardiale revalidatie in het ziekenhuis naar levenslang bewegen thuis’. Hierin vertrok hij vanuit het gekende concept cardiale revalidatie en bracht ons bij het beweegmodel. Hij gaf de nieuwe inzichten omtrent revalideren van een hartaandoening mee en vertaalde deze naar praktisch tips voor thuis.

 

Als laatste kwamen huisartsen in opleiding Lieve Peeters en Leen d’Hoore aan het woord. Voor hun masterthesis huisarts werken zij samen met Fitness als Medicijn om een praktische tool te ontwikkelen om als arts patiënten naar bewegen te begeleiden. Tijdens hun uiteenzetting ‘Van het SCORE-model voor sterfte aan hart- en vaatziekten naar advies voor meer lichaamsbeweging in de huisartsenpraktijk’ bespraken zij hun ondervindingen en tussentijdse resultaten.

 

Wij hopen jullie allen terug te zien op 10 oktober 2015 voor het volgende Sportcongres, de Fitness als Medicijn ontmoetingsplaats.

www.sportcongres.be

Symposium ‘Diabetesbehandeling, meer dan medicatie alleen’

Yves Devos lichtte het Fitness als Medicijn Beweegmodel toe op het 7de symposium van de Beroepsvereniging Vlaamse Diabetesverpleegkundigen. Diabetes, meer dan medicatie alleen, was de titel waarmee de de vereniging duidelijk maakt dat levenstijlveranderingen (voeding en beweging) een belangrijke plaats innemen bij de behandeling van Diabetes.

Het belang van beweging bij de behandeling van chronische aandoeningen wordt door de medische wereld meer en meer onderkent en het beweegmodel van Fitness als Medicijn wijst de weg. Yves legde uit hoe de verschillende beweegnormen (Zitnorm, gezondheidsnorm, fitheidsnorm, spiernorm en slimnorm) allen een onafhankelijke impact hebben op onze gezondheid en wat zij specifiek betekenen in de preventie en behandeling van diabetes.

Het symposium gaf een ruimere kijk op diabetes en zijn behandeling.

Meer info? Als u op onderstaande link klikt, vindt u meer informatie over het programma van het symposium:

http://www.bvvdv.org/symposium/symposium-2014/

ZITNORM: Teveel TV-kijken en computeren leidt tot een groter risico op depressie!

Een nieuwe meta-analyse legt de link tussen teveel achter de computer zitten of voor de televisie liggen en een groter risico op depressie. Studies uitgevoerd op verschillende continenten vonden dat mensen die het meeste sedentair gedrag vertonen 25% meer kans hebben op depressieve gevoelens dan diegenen die het minste zittende activiteit vertonen. 

Er is zelfs een verschil in risico afhankelijk van hoe je je sedentaire tijd invult. Wanneer je vooral veel TV kijkt heb je 13% meer kans op depressie en 22% meer als je favoriete zittende bezigheid computeren en surfen is.

Door het grote aantal studies dat onder de loep genomen werd, met verschillende factoren die werden bestudeerd, kan men niet uitsluiten dat het de depressie is die tot sedentair gedrag leidt. Het is echter wel duidelijk dat depressie en sedentair gedrag hand in hand gaan en dat is genoeg om aan te nemen dat meer fysieke activiteit een goed medicijn is tegen depressie!

Dit zowel bij depressieve gevoelens als bij klinische depressie.

Niet alle sedentaire tijd is uiteraard slecht. Een boek lezen, voor TV even ontspannen na een stressvolle werkdag, … het biedt ons wat ontsnapping uit de dagelijkse sleur. Het is stof voor nieuwe onderzoeken om uit te maken of er ook positieve zittende bezigheden zijn.

Het besluit luidt, mede door alle andere positieve gezondheidseffecten lichaamsbeweging: 

Zit minder en beweeg meer!

Kies een activiteit die je leuk vindt, want dat is het allerbelangrijkste!

Fitness als medicijn diende een studievoorstel in bij KCE!

Afgelopen maandag sloot het KCE (Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg) de registratie voor nieuwe projecten voor het komende werkjaar af. Samen met vele andere belanghebbenden, allen met een gedeelde bezorgdheid over de negatieve effecten van lichamelijke inactiviteit, diende Fitness als Medicijn een studievoorstel in.
De titel van het voorstel luidt: De negatieve impact op de levenskwaliteit van te weinig kwalitatieve en kwantitatieve voorstellen betreffende fysieke activiteit bij mensen met een chronische aandoening of beperking en bij senioren.
In november 2014 weten we of deze studie tot de geselecteerden behoort. Fitness als Medicijn en 18 anderen wachten alvast in spanning af.

ZITNORM: Zitten, wat weet je stoel daar nu van?

Waar we ooit de hele dag bezig waren ons eten bij elkaar te scharrelen, verdient een groot deel van ons zijn geld zittend achter een beeldscherm. Thuis ploffen we op de bank neer, kijkend naar de tv of we doen nog even wat achter de computer. Kortom, we zitten wat af, en onze zittijd neemt nog steeds toe.
Een nieuwe studie uitgevoerd met een smartchair, die feedback geeft over de zithouding en de zittijd, onderzocht het zitgedrag tijdens de kantooruren. Daarnaast ging ze na of de nieuwe technologieën, feedbacksystemen en instructies effect hebben op dit gedrag.
Slechts 5% van de deelnemers aan de studie haalt de norm om niet meer dan 20 min aaneengesloten te zitten, af en toe. Meestal zitten we 55 min onafgebroken, en gaat men slechts 10 tot 13 keer per dag voor meer dan 1 minuut van de stoel (dit is gemiddeld 13 minuten).  Dit is bitter weinig als je weet dat we gedurende onze werkdag gemiddeld meer dan 5u zitten! Sommige personen zaten zelfs meer dan 3u onafgebroken!
Natuurlijk moeten we voor vele taken neerzitten. Voor typen en nauwkeurig muiswerk bijvoorbeeld blijkt de stoel in het algemeen de beste prestatie te geven. Maar lezen en creatief denken gaat beter wanneer men in beweging is en telefoneren kan je in alle houdingen!
Jammergenoeg is de werkomgeving er niet op ingericht om het werk zo ergonomisch mogelijk te kunnen doen. Dit heeft niet enkel effect op onze gezondheid maar ongunstige houdingen (assymetrisch zitten, zonder rugsteun zitten, op het bureau hangen, …) leiden ook tot een lagere productiviteit en geven sneller discomfort dan de aangeraden ergonomische houding.
Dus wanneer je zit, zit dan goed!
Het bleek dat een goede persoonlijke instructie over het gebruik van de stoel al een positief effect heeft op de zithouding. De technologische functies van de Smartchair zorgen nog voor een extra verbetering.
Door geschikte instructie en interventies aan te bieden, zoals introductie van speciaal meubilair (zit/sta tafels, stapband- of fietsbureaus ), kunnen we ons gedrag wijzigen.
Als je zitplek echt iets van zitten weet, kan je nog wat leren!

Longpatiënten die minder bewegen overlijden eerder!

Eerder onderzoek heeft reeds aangetoond dat COPD patiënten met een afname in fysieke activiteiten een slechtere kwaliteit van leven hebben. Recent onderzoek toont nu echter ook aan dat een afname in fysieke activiteiten ook nauw samenhangt met vroegtijdig overlijden.

Patiënten met chronisch obstructief longlijden (COPD) die steeds minder gaan bewegen gaan eerder dood. Dit blijkt uit een grote internationale studie gepubliceerd in ‘European Respiratory Journal’. In totaal werden er 1070 COPD patiënten voor een periode van ruim 20 jaar gevolgd. Diegenen die het minst bewogen, stierven eerder.
Deze data tonen aan de de zorg voor COPD patiënten veel breder moet zijn dan enkel longmedicatie, en dat aangepaste bewegingsprogramma’s noodzakelijk zijn. Een achteruitgang van het beweeggedrag moet voorkomen worden! Dit vergroot niet enkel de kwaliteit van leven maar verhoogt ook de overlevingskans!

 

FITHEIDSNORM: Zelfs enkele minuten joggen per dag heeft voordelen!

Tot nog toe werd gesteld dat om gezondheidsvoordelen te bekomen je minstens 150 min per week matig intensief (5x 30 min/dag) of 75 min intensief (3 x 25 min/dag) moet bewegen.

Er is goed nieuws voor al wie deze tijdsopoffering niet ziet zitten.
Uit recent onderzoek blijkt immers dat zelfs minder dan 51 min per week joggen, aan eender welk tempo, gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. Dit komt neer op 5 à 10 min per dag!

Meer dan 55 000 gezonde volwassen, zowel joggers als inactieve personen, tussen 18 en 100 jaar werden over 15 jaar gevolgd. De lopers, zelfs wanneer ze trager dan 9,5 km/u, minder dan 51 min, minder dan 6km of slechts 1 à 2 keer per week liepen, hadden 30% minder kans om te sterven, en 45% minder kans om te sterven aan een hartaandoening. De levensverwachting van de lopers was dan ook 3 jaar langer dan de niet-lopers.

Het verschil in risico tussen de lopers was minimaal. Of men 1u of 3u per week liep, maakt geen verschil. Het belangrijkste is dat je regelmatig je loopschoenen aantrekt en gaat joggen!

Je hoeft dus niet te streven naar 20km of een marathon om gezondheidsvoordelen te bekomen. Elke keer je gaat lopen, hoe weinig of hoe traag ook, investeer je in een gezonder en langer leven!

ACSM Congres: Fitness als medicijn was aanwezig!

Diegenen die er waren kunnen het bevestigen: de 61 ste jaarlijkse meeting van ‘American College of Sports Medicine’, 5de wereld congres over ‘Exercise is Medicine’ en de rol van ontsteking in fysieke activiteit, gezondheid en ziekte, te Orlando, Florida, was een groot succes. Het is het grootste congres over het onderwerp en biedt educatie, speciale evenementen en grote sprekers. Yves Devos was hier aanwezig en kwam naar huis met nieuwe kennis en vaardigheden.

GEZONDHEIDSNORM Studie: Inactiviteit is de grootste risicofactor voor het hart bij vrouwen ouder dan 30

Hart-en vaatziekten zijn de grootste dooddoener bij vrouwen en inactiviteit heeft de grootste bijdrage aan hart-en vaatziekten voor iedereen, behalve de jongsten onder ons, volgens Australische onderzoekers.

De onderzoekers ontleedden de oorzaken van cardiovasculair risico bij vrouwen van alle leeftijden in Australië en vonden roken, overgewicht en hoge bloeddruk aan de top van de lijst . Maar als alle sedentaire vrouwen hun activiteit zouden opdrijven, zou het grootste aantal sterfgevallen worden voorkomen.
” Inzicht in de risico’s die samenhangen met de ontwikkeling van ernstige gezondheidsproblemen kunnen zorgen voor meer gerichte interventiestrategieën, ” zei de hoofdauteur Wendy Brown, een inspanningsfysioloog aan de Universiteit van Queensland .
Hart-en vaatziekten is de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in de Verenigde Staten, waar naar schatting één op de vier vrouwen sterft aan de ziekte, en soortgelijke statistieken komen tot uiting in Australië .
Om het belang van de verschillende risicofactoren voor hart-en vaatziekten te meten, analyseerde Brown en haar team gegevens uit een lange termijn studie die Australische vrouwen volgde vanaf 1996 tot 2011 en hen om de drie jaar over hun leefstijl en gezondheid bevroeg.
De ongeveer 30.000 deelnemers waren 22-90 jaar oud en vielen in drie geboorte segmenten; 1973-1978 , 1946-1951 en 1921-1926 .
De onderzoekers berekenden voor elke groep in hoeverre de aanwezigheid van een hartkwaal kon worden toegeschreven aan BMI, lichaamsbeweging, hoge bloeddruk of roken.
Over het algemeen, had een sedentaire levensstijl de grootste bijdrage aan hart- en vaatziekten bij vrouwen ouder dan 30, met inbegrip van vrouwen zo oud als 90 .
Roken is de grootste boosdoener bij vrouwen tussen de leeftijden van 22 en 27. In die groep, waar hart-en vaatziekten zeldzaam zijn,  is roken goed voor ongeveer 60 % van de, volgens de op 8 mei in het British Journal of Sports Medicine online gepubliceerde resultaten .
Hoge bloeddruk kwam het minst voor bij de jongste vrouwen en een hoge BMI (overgewicht of obesitas) kwam het meest voor in de middelste leeftijdsgroep.
Inactiviteit was wijdverspreid, met 65 % bij de vrouwen van 73-78 jaar en 81 % van de 85 tot 90 jarigen kregen weinig of geen fysieke activiteit .
Op basis van het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten in Australië,  hebben de onderzoekers berekend, dat als alle vrouwen vertegenwoordigd door de onderzochte populatie ongeveer 1 uur matig intensieve activiteit per dag zou doen, 2.612 sterfgevallen zou worden vermeden .
Dat zijn meer Australische vrouwen dan verkeersongevallen per jaar.
“Fysieke activiteit is niet zo goed bestudeerd, de andere risicofactoren (zoals body mass index) zijn meer onderzocht in het verleden”, zei Nisha Parikh , een cardioloog aan de
Universiteit van Californië, San Francisco, die niet betrokken was bij de studie.
“Het leuke is dat al deze dingen samenhangen”, zei Parikh aan Reuters Health . “Als je je lichamelijke activiteit verhoogt , heb je over het algemeen een lagere body mass index , en ga je ook een verlagend effect op de bloeddruk hebben”, zei ze .
De studie toont het belang aan van het stimuleren van fysieke activiteit op alle leeftijden, voegde ze eraan toe, en hoewel dat moeilijk kan zijn, zijn er veel eenvoudige manieren voor drukbezette mensen om een paar extra stappen per dag te zetten, zoals het nemen van de trap en een beetje verder weg van je bestemming parkeren.
” Dat soort dingen zorgen voor meer lichaamsbeweging op een manier die geen impact heeft op de rest van de zaken die drukke mensen aan de hand hebben”, aldus Parikh.

NEW YORK ( Reuters Health )

 

Bijscholing HARNO: Meer bewegen, een model

Meer bewegen, hoe begin je daaraan?

Yves Devos licht zijn beweegmodel toe bij Harno (huisartsen Noordrand).

De arts kan een sleutelrol vervullen in het begeleiden naar een gezonde actieve levensstijl.
Vaak volgt ontmoediging na een verkeerde aanpak.
Onwetenden vallen als vliegen, door overbelasting en blessures.
Genadeloos is het verdikt van de weegschaal.

Het beweegmodel is de juiste manier om te beginnen en vol te houden.
Het model is onontbeerlijk in het begeleiden naar meer bewegen!

Het beweegmodel als basis voor het coachen naar meer beweging.

Beweging vormt mee de basis van elk afslank- of zorgtrajectprogramma. Dit wijst op het belang van een gezonde actieve levenstijl; gezond eten en voldoende bewegen.
Yves schreef hierover een artikel in nutrifysics – tijdschrift voor voeding, nutri- & fytotherapie. Het artikel wijst de effecten van het wondergeneesmiddel ‘bewegen’ op de algemene gezondheid, overgewicht en obesitas en metabool syndroom en diabetes aan. Ook biedt het een praktische inleiding in het ‘Fitness Als Medicijn Beweegmodel’ met zijn verschillende normen.

Hieronder vindt u het volledige artikel in PDF formaat:

Het_beweegmodel_als_basis_voor_het_coachen_naar_meer_beweging

 

€ 15 000 voor een gemeentelijk project

Het proefproject “Sport op voorschrift” in Frasnes-les-Anvaing (Henegouwen), biedt sinds september 2013 de mogelijkheid aan patiënten, na een medisch voorschrift, fysieke activiteit voor één jaar gratis te hervatten. Twintig mensen volgen momenteel de trainingen.

Het project is gericht op patiënten die lijden aan hart-en vaatziekten, diabetes, obesitas, metabool syndroom, gestabiliseerde hoge bloeddruk, niet recent post-infarct en reconditionering na de behandeling van kanker. Zes maanden na de lancering van het project, dat drie sessies per week inhoud, volgen minimaal twintig patiënten regelmatig de juiste trainingen. Frasnes, dat voor dit project € 15.000 op de begroting plaatste, werd geïnspireerd door een initiatief in Straatsburg. Ook de federale minister van Volksgezondheid subsidieerde het project tot 3000 euro.

filmpje over het project: http://www.plateforme-apma.be/Projetpilote.html

Lichamelijke activiteit geeft op lange termijn voordelen voor de gezondheid

Achtergrond:

De behandeling van niet-overdraagbare aandoedingen (noncommunicable diseases of NCDs), zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2, veroorzaakt hogere kosten voor de gezondheidszorg. Fysieke activiteit wordt verondersteld om het risico op deze aandoeningen te verminderen. Resultaten van cross-sectionele studies toonden aan dat fysieke activiteit geassocieerd is met een betere gezondheid, en dat fysieke activiteit de ontwikkeling van deze ziekten zou kunnen voorkomen. Het doel van dit overzichtsartikel is om de bestaande kennis samen te vatten voor de langetermijnrelatie (> 5 jaar) tussen fysieke activiteit en gewichtstoename, obesitas en hart- en vaatziekten, diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer en dementie.

Methode:

Vijftien longitudinale studies met een follow-up van minstens 5 jaar en een totaal van 288 724 deelnemers (> 500 deelnemers in elke studie), met een leeftijd van 18 tot 85 jaar, werden geïdentificeerd aan de hand van digitale databases.

Enkel studies die in het Engels waren gepubliceerd, die gezonde volwassenen betroffen bij aanvang van de studie, en die intentionele fysieke activiteit en NCD’s onderzochten, werden weerhouden.

Resultaten:

De resultaten van deze studies tonen aan dat fysieke activiteit een positieve lange termijn invloed blijkt te hebben op alle geselecteerde ziektes.

Conclusies:
Deze review bracht aan het licht dat er slechts een beperkt aantal lange temijn studies bestaan rond de relatie tussen fysieke activiteit en de incidentie van NCD’s.

Actief transport is vooral geassocieerd met gezondheidsvoordelen, er is voorlopig weinig ondersteuning voor een verband met gewichtsproblemen.

Bron: Long-term health benefits of physical activity – a systematic review of longitudinal studies
Reiner, M., Niermann, C., Jekauc, D., & Woll, A. (2013) BMC Public Health, 13, 813-821

 

Oefentherapie heilzaam, ook bij ernstige gonartrose

BRUSSEL 24/03 – Oefeningen verminderen de pijn en verbeteren het functioneren bij gonartrose. De effecten ervan verschillen sterk van de ene patiënt tot de andere, maar zouden misschien kunnen worden geoptimaliseerd na uitsluiting van subgroepen van patiënten die er toch maar weinig baat bij zouden vinden, zoals patiënten met te veel pijn.

Deze studie heeft het verband onderzocht tussen de ernst van de artroseletsels bij MRI en de resultaten van een oefenprogramma bij patiënten met gonartrose.

Vijfennegentig patiënten van 40 tot 75 jaar bij wie een MRI van de knieën werd uitgevoerd bij inclusie in de studie, hebben gedurende 12 weken deelgenomen aan een programma bestaande uit sessies van 60 minuten oefeningen tweemaal per week onder leiding van een kinesitherapeut.

54% van de proefpersonen vertoonde ernstige kraakbeenletsels, 31% beenmergletsels en 58% meniscusletsels. Alle patiënten werden gedurende gemiddeld 20,8 ± 4,1 sessies gevolgd.

Na 12 weken revalidatie was de functie van de knie gemeten met de Womac-index (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index) met 24% verbeterd, de pijn met 34% en de spierkracht met 21% (p in de drie gevallen <0,001). Het responspercentage (respons gedefinieerd volgens de OMERACT-OARSI-criteria) bedroeg 67%.

Bij regressieanalyse correleerde de ernst van de kraakbeenletsels van het femoropatellaire compartiment significant met een zeer geringe verbetering van de functie en de spierkracht (respectievelijk p=0,01 en p=0,04).

De spierkracht verbeterde zeer weinig in geval van ernstige osteofyten van het femoropatellaire compartiment (p<0,01).

Er werd geen correlatie vastgesteld met de andere letsels die bij MRI waren vastgesteld.

Dat is de eerste studie die de resultaten van een oefenprogramma heeft geëvalueerd naargelang van de ernst van de gonartrose bij MRI. De ernst van de artrose blijkt dus geen invloed te hebben op de efficiëntie van revalidatie behalve in geval van ernstige kraakbeenletsels en osteofyten van het femoropatellaire compartiment.

Volgens de auteurs van de studie zouden alle patiënten met gonartrose, ongeacht de ernst van de artrose, baat kunnen vinden bij kinesitherapie. De resultaten zullen echter minder goed zijn bij een gevorderde aantasting van het femoropatellaire compartiment.

Bron: Knoop J et coll. : Is the Severity of Knee Osteoarthritis on Magnetic Resonance Imaging Associated With Outcome of Exercise Therapy? Arthritis Care & Research, 2014; 66: 63–68.

SLIMNORM: Wandel je weg naar meer creativiteit

Het positieve effect van wandelen op creatief denken.

 

Wandelen maakt je creatiever dan zitten!

Wanneer de taak die je moet volbrengen wat verbeelding vereist, kan wandelen leiden tot creatiever denken dan zitten, volgens onderzoek gepubliceerd in American Psychological Association. Veel mensen geven reeds anekdotisch aan dat ze het beste denken terwijl ze wandelen, maar nu werd dit ook door onderzoek bevestigd. Men vond dat wie wandelde i.p.v. te zitten of rond geduwd werd in een rolstoel, steeds creatievere antwoorden gaven, op vragen uit een standaard creativiteitstest.

Zowel binnen als buiten!

De vergelijking werd ook gemaakt tussen indoor wandelen, outdoor wandelen en outdoor rond geduwd worden in een rolstoel. Dit om na te gaan of wandelen op zich de oorzaak is van het creatieve effect, of eerder het ‘buiten zijn’. Weer bleek dat wandelen, zowel binnen als buiten, de creativiteit verhoogt. Zelfs wanneer je moest wandelen met zicht op een lege witte muur, is de creativiteit beter, dan wanneer je zit! Buiten zijn heeft ook veel cognitieve voordelen, maar wandelen blijkt een zeer specifiek effect te hebben op de creativiteit!

Zelfs na het wandelen!

Het is gebleken dat wanneer je eerst wandelt, en nadien zit voor een creatieve opdracht, je wel minder vindingrijk bent dan tijdens het stappen, maar je nog steeds creatievere antwoorden geeft, dan wanneer je niet wandelde voordien. Het effect van wandelen blijft dus even hangen! Wandelen voor een meeting die innovatie vereist is dus ook een goed idee.

Bron: Oppezzo et al., Give your Ideas some legs: The possitive Effect of Walking on Creative Thinking, Journal of Experimantal Psychology: Learning, Memory and Cognition, 2014.

2000 stappen per dag meer verlaagt risico op hartinfarct bij prediabetes

2000 stappen per dag meer verlaagt risico op hartinfarct bij prediabetes

Volwassenen met prediabetes kunnen hun risico op hartinfarct of beroerte significant verlagen door elke dag gewoon 20 minuten langer te stappen, zeiden wetenschappers vrijdag.

Een grote internationale studie bij mensen met een gestoorde glucosetolerantie (IGT), een voorloperstadium van diabetes, heeft aangetoond dat 2000 extra stappen per dag gedurende één jaar het risico op ernstige hartziekte met 8% verlaagt.

Wereldwijd vertonen ongeveer 344 miljoen mensen een IGT, dus bijna 8% van de volwassenen. Tegen 2030 zal dat aantal allicht oplopen tot 472 miljoen als gevolg van de vergrijzing van de bevolking en een ongezonde voeding, die mede bijdragen tot de stijgende frequentie van diabetes.

“Mensen met een IGT lopen een hoger risico op hart- en vaataandoeningen”, zei Thomas Yates van de University of Leicester, Verenigd Koninkrijk, die het onderzoek heeft geleid.

“Meerdere studies wijzen erop dat lichamelijke activiteit gunstige effecten heeft op de gezondheid van mensen met een IGT. Dit is evenwel de eerste studie waarin kwantitatief werd gemeten welk effect meer wandelen kan hebben op het risico op hartziekte, beroerte en cardiovasculaire sterfte.”

Het team van Yates is uitgegaan van de gegevens van een studie bij meer dan 9300 volwassenen met een IGT en een hartziekte of minstens één cardiovasculaire risicofactor in 40 landen.
Alle proefpersonen kregen een programma gericht op een aanpassing van de levenswijze dat tot doel had ze te helpen om te vermageren, minder vet te eten en de fysieke activiteit te verhogen tot 150 minuten per week. Met een pedometer hebben de vorsers de stapactiviteit gedurende één week gemeten voor de start van de studie en ze hebben dat 12 maanden later opnieuw gedaan.

Na correctie voor een hele rist vertekenende factoren zoals de body mass index, het rookgedrag, de voeding en het gebruik van medicatie hebben de vorsers met een statistisch model het verband onderzocht tussen het aantal stappen per dag en het risico op latere hartziekte.

Ze hebben vastgesteld dat het risico op hartlijden bij de start van de studie 10% lager was voor elke 2000 extra stappen per dag.

Het risico op hartziekte en cardiovasculaire complicaties zoals hartinfarct en beroerte daalde verder met 8% met elke 2000 extra stappen per dag tussen de start van de studie en 12 maanden later.

“Die bevindingen vormen het sterkste bewijs van het belang van lichaamsbeweging bij hoogrisicopopulaties en zijn belangrijk voor de preventie van diabetes en hart- en vaataandoeningen over de hele wereld”, zei Yates.
“Meer lichaamsbeweging nemen door gewoonweg meer te stappen kan het risico op hart- en vaataandoeningen aanzienlijk verlagen”, voegde hij eraan toe. Meer wandelen had een gunstig effect ongeacht het gewicht en de mate van activiteit bij de start van de studie.

 

Bron: Artsenkrant, overgenomen uit The Lancet 21/12/2013
(Association between change in daily ambulatory activity and cardiovascular events in people with impaired glucose tolerance (NAVIGATOR trial): a cohort analysis)

Zwaar maar ‘gezond’? Toch een risico?

Een nieuwe meta-analyse ondersteunt de idee dat obese mensen die overigens gezond zijn, op termijn toch een risico op hartproblemen hebben. Onderzoekers die vroegere studies evalueerden, stelden vast dat zware mensen die bijvoorbeeld geen hoge bloeddruk of diabetes hadden, op termijn toch meer hartaanvallen en beroertes hadden dan gezonde mensen met een normaal gewicht.
Dit staat in tegenstelling tot de resultaten van enkele recente rapporten op kortere termijn die suggereerden dat mensen obees konden zijn maar toch gezond van hart.
“Het klopt dat er een groep zou kunnen bestaan die extra lichaamsvet heeft maar die niet noodzakelijk een risico loopt,” verklaarde James O. Hill. “En deze studie toont ook aan dat dit zo is. Het risico kan alleen lager zijn (dan bij obese mensen die ook andere problemen hebben) en het zou iets langer kunnen duren voordat het tot uiting komt.”

Hill, directeur van het Anschutz Health and Wellness Center aan de University of Colorado in Aurora, schreef een commentaar die gepubliceerd werd bij de nieuwe analyse.Canadese onderzoekers poolden de resultaten van acht studies die mensen met normaal gewicht, overgewicht en obesitas opvolgden in de loop van de tijd. Sommige van deze deelnemers waren metabool gezond. Anderen hadden een mix van metabole risicofactoren.

De studies sloten iets meer dan 61.000 mensen in. Over een periode van 3 tot 30 jaar waren er, afhankelijk van de studie, ongeveer 4000 mensen die overleden of hartproblemen ontwikkelden.
Ten eerste, obese personen zonder metabole problemen leken niet meer risico te lopen dan magerdere deelnemers die ook metabool gezond waren.
Daarna bestudeerden de onderzoekers alleen de studies die de deelnemers minstens 10 jaar opvolgden. Ze stelden vast dat de zware maar gezonde mensen in deze studies op termijn 24% meer risico hadden om te overlijden, een hartaanval of beroerte te hebben, of hartfalen te ontwikkelen. “Vaak werd gezegd dat we ons misschien geen zorgen moeten maken over deze mensen,” verklaarde Dr. Bernard Zinman van Mount Sinai Hospital in Toronto, die meewerkte aan de studie, aan Reuters Health. “Deze mythe kwam tot stand door alleen naar individuen te kijken en de cohort niet voldoende lang op te volgen.”
De bevindingen van zijn team zijn in overeenstemming met recent onderzoek in Denemarken. De auteurs van de Deense studie stelden vast dat de risico’s van mensen om hartproblemen te ontwikkelen, stegen naarmate hun lichaamsgewicht toenam, ongeacht of ze wel of niet metabole problemen hadden (zie verslag Reuters Health van 12 november 2013).

“De belangrijkste boodschap is dat obesitas steeds een belasting is voor het cardiovasculair systeem,” aldus Zinman. “Bij sommige mensen zal dit meer zijn, bij andere minder.”
Hoewel extra gewicht in verband werd gebracht met hartproblemen op lange termijn, kunnen mensen met een normaal gewicht ook een verhoogd risico op overlijden en hartziekten hebben, aldus de onderzoekers.
Ze noteerden in een paper die op 3 december online werd gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine, dat mensen die een combinatie van metabole risicofactoren hebben, meer risico hebben om hartproblemen te ontwikkelen, ongeacht hun gewicht.

Metabool ongezonde mensen met een normaal gewicht, overgewicht en obesitas hadden allemaal ongeveer driemaal meer risico om hartgerelateerde aandoeningen te ontwikkelen of te overlijden door om het even welke oorzaak dan gezonde mensen met een normaal gewicht.
“Dit is een beetje schrikaanjagend,” verklaarde Hill aan Reuters Health.
Hij verklaarde dat dit bewijst dat hoewel het gewicht belangrijk is, dit niet het enige is. En zware mensen zijn niet de enige die moeten proberen om hun gezondheid te verbeteren om hun risico op de ontwikkeling van hartziekten te verminderen.

Bron:
Are Metabolically Healthy Overweight and Obesity Benign Conditions?: A Systematic Review and Meta-analysis – Caroline K. Kramer, MD, PhD; Bernard Zinman, CM, MD; and Ravi Retnakaran, MD – Ann Intern Med. 2013;159(11):758-769

Digitaal beweegprogramma verbetert gezondheid ouderen.

Digitaal beweegprogramma verbetert gezondheid ouderen

Inactieve ouderen met overgewicht hebben baat bij een programma dat bewegen stimuleert, zo blijkt uit onderzoek van het LUMC.

Na drie maanden gebruik van een internetprogramma in combinatie met een activiteitsmeter en online coaching, was de dagelijkse hoeveelheid beweging significant gestegen. Bovendien daalde het gewicht, de buikomtrek en het vetpercentage aanzienlijk ten opzichte van de controlegroep. De ouderen die het programma kregen aangeboden, vertoonden na drie maanden ook gunstigere bloedsuikerwaarden.

Bewegingsmonitor
Voor dit onderzoek lieten de LUMC’ers 235 mensen tussen de 60 en 70 jaar oud met een inactieve leefstijl en overgewicht (gemiddelde BMI van 29) aan de slag gaan met het programma. De helft van deze groep fungeerde in eerste instantie als controlegroep. De zestigers namen drie maanden deel aan het beweegprogramma en droegen  daarvoor een klein apparaatje bij zich, bijvoorbeeld in hun broekzak, dat precies bijhield hoeveel ze bewogen. Die bewegingsmonitor was vervolgens van minuut tot minuut uit te lezen op de pc en op basis daarvan werd een doel gesteld om de activiteit te verhogen. Een online coach gaf via persoonlijke e-mails feedback op de activiteit en tips en adviezen om meer te bewegen.

Gewicht en tailleomvang

De ouderen die met het programma werkten, bleken na drie maanden per dag 11 minuten meer matige tot flinke inspanning per dag te leveren dan de controlegroep. Ze verloren gemiddeld 1,5 kg lichaamsgewicht, de tailleomvang nam met 2,3 cm af en het vetpercentage daalde met 0,6 procent. Ook de bloedwaarden verbeterden: zowel insuline als Hba1c daalden significant vergeleken met de controlegroep, wijzend op een verbeterde suikerhuishouding.

Gezondheid verbeteren

“We kunnen op deze manier ook inactieve ouderen met overgewicht, die bekend staan als een moeilijk te bereiken groep, een gezondere leefstijl aanreiken”, zegt onderzoeker Carolien Wijsman, die het onderzoek coördineerde (LUMC). De huidige onderzoeksgroep was geselecteerd op motivatie om meer te gaan bewegen. Ook moesten de deelnemers in het dagelijks leven al gebruikmaken van  internet. “Dat geldt wellicht niet voor andere ouderen, maar ik denk dat dit soort digitale programma’s goedkoop en gemakkelijk kunnen bijdragen aan een betere gezondheid voor een steeds grotere groep ouderen”, aldus projectleider en internist dr. Simon Mooijaart (LUMC).

Bron: Effects of a Web-Based Intervention on Physical Activity and Metabolism in Older Adults: Randomized Controlled Trial

Dr. Werner Faché en Yves Devos geven kick-off voor Turbo-Clinics

Op zaterdag 19 oktober 2013 ging de reeks turbo-clinics opnieuw succesvol van start!

Yves Devos is de oprichter van Fitness als Medicijn en auteur van het gelijknamige boek. Voor deze eerste clinic, die zicht richt op hart- en vaataandoeningen, metabool syndroom, diabetes en COPD, werd hij bijgestaan door Dokter Werner Faché. Dokter Faché is de oprichter van de Linus Pauling Prevention Clinic in Gent, een eerstelijnsgezondheidscentrum waar mensen met chronische aandoeningen worden behandeld met orthomoleculaire geneeskunde.

Dokter Faché toonde het belang aan van primaire preventie bij coronair vaatlijden en de vaak noodlottige gevolgen van het Westers voedingspatroon en de sedentaire levensstijl. De deelnemers kregen concrete voedingsrichtlijnen voor hun klanten of patiënten: Dr Faché wees op de gunstige, aantoonbare effecten van het traditioneel mediterraans dieet in combinatie met het aanbeven van micronutriënten zoals Vitamine D, Vitamine K, Omega 3 e.a.

Yves Devos gaf een overzicht van de Fysio Fitnessprogramma’s en concrete tips om ze te integreren in een eigen Fysio fitness-studio of centrum. Conclusie was dat je met reeds een minimum aan investeringen aan de slag kan om patiënten met chronische aandoeningen gericht te begeleiden.

Voor de volgende Turbo-clinics zijn nog enkele plaatsen vrij. Indien u er wil bijzijn, is snel inschrijven de boodschap. Mis de kans niet om op een halve dag een bijscholing te volgen die onmiddellijk toepasbaar is in de praktijk.

Kennisdag ‘De ene obees is de andere niet’

Over nieuwe inzichten bij de aanpak van overgewicht en eetstoornissen.

Recent zijn er heel wat nieuwe inzichten i.v.m. inschatting, zorgtoeleiding en zorgaanbod voor mensen met overgewicht. Maar hoe vertaal je dat naar patiënten met eet-en gewichtsproblemen? Wat kunnen eerstelijnsteams doen? Welke nieuwe inzichten zijn er voor artsen? En welke nieuwe inzichten zijn er i.v.m. het gespecialiseerde aanbod van psycholoog, diëtist, en kinésist/bewegingsexpert?

Dat was het uitgangspunt van deze kennisdag voor artsen, CLB-medewerkers, CGG-teams, psychologen, diëtisten, bewegingsdeskundigen en preventiewerkers.

Yves Devos, fitnessspecialist was ook aanwezig op deze studiedag in Leuven. Hij is de schrijver van het boek ‘Fitness als Medicijn’ en was fitnesscoach bij het vtm-programma “Afvallen en opstaan”.

Samen met Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen werd er een elektronisch stappenplan voorgesteld dat huisartsen moet ondersteunen in hun zorgverstrekking aan mensen met overgewicht. Het kenniscentrum lanceerde eerder al uitgewerkte draaiboeken rond dit thema voor diëtisten en psychologen. Voor bewegingsexperten is er een op komst.

Het percentage volwassenen in ons land dat met overgewicht kampt steeg in de periode 2001-2008 van 41 tot 47 en het aantal zwaarlijvigen van 11 tot 14. Ondanks het feit dat de link met gezondheidsproblemen (hart- en vaatziekten) aangetoond is en wie met overgewicht kampt 40 procent meer medische zorg nodig heeft dan gemiddeld, weten vele huisartsen niet goed hoe ze dit probleem moeten aanpakken. Slechts 4 op de 10 patiënten met overgewicht wordt hierover door zijn huisarts aangesproken en slechts 14 procent hiervan krijgt een advies mee.
Het nieuwe draaiboek heeft tot doel huisartsen te ondersteunen bij de detectie van risicopatiënten, diagnosestelling, risicobepaling, motivering, behandeling en doorverwijzing van volwassenen met overgewicht en obesitas. Het bevat ook een verwijsgids met informatie over kwalificaties en specifieke werkdomeinen van andere hulpverleners uit de regio.
Huisarts Dominique Thoelen stelde dat huisartsen bij elke consultatie het gewicht van hun patiënt moet wegen en dit opnemen in het elektronisch medisch dossier van de betrokkene zodat men over een ganse periode evoluties kan vaststellen die aanleiding kunnen zijn voor een gesprek over overgewicht.
Teneinde na te gaan wat de oorzaak is van het overgewicht moet hij oog hebben voor de voorgeschiedenis van de patiënt en zijn huidige leefsituatie. Thoelen legde er tevens de nadruk op dat overgewicht een chronische aandoening is die op lange termijn blijvend moet opgevolgd worden.

www.eetexpert.be

4de wereldcongres

4de wereldcongres “Exercise is Medicine” en 60ste Annual Meeting van het “American College of Sports Medicine” in San Francisco

Over “Exercise is Medicine”

Zoals jullie wellicht weten is het ondermeer de bedoeling van “Exercise is Medicine” om het belang van regelmatig bewegen op de gezondheid te benadrukken en artsen aan te zetten naast klassieke geneesmiddelen ook “de wonderpil beweging” voor te schrijven aan hun patiënten. Op dit ogenblik bestaat er geen efficiënter medicijn om je gezondheid positief te beïnvloeden dan regelmatige beweging. Onvoldoende bewegen is even gevaarlijk als het roken van een pakje sigaretten per dag!

4de Wereldcongres EIM

Van 28 mei tot en met 1 juni 2013 vond dit jaar het vierde wereldcongres EIM plaats in Indianapolis, Indiana.

Alhoewel het “Exercise is Medicine”-initiatief in de VS startte, is onvoldoende bewegen een chronische aandoening waar alle werelddelen mee geconfronteerd worden. Op het eerste congres drie jaar terug in Baltimore, waar meer dan 60 landen vertegenwoordigd waren, is het initiatief officieel gelanceerd.

Yves Devos was ook aanwezig, evenals een aantal professoren en assistenten van onze Vlaamse universiteiten.

Artsen zullen de komende maanden nog van “Fitness als Medicijn” te horen krijgen (o.a. door onze deelname aan het sportcongres in gent op za 05/10/2013). Wil je toch sneller informatie krijgen, dan kan je al een kijkje gaan nemen op www.fitnessalsmedicijn.be en op www.exerciseismedicine.org
Het vijfde wereldcongres zal volgend jaar doorgaan van 28/5 tot 31/5/2014 in Orlando Florida. Wij hopen dat we een aantal Belgische zorgverleners kunnen warm maken om ons volgend jaar te vervoegen!

Fitness Als Medicijn was aanwezig op het Colloquium endocard

Fitness als Medicijn was op 3 mei aanwezig op het Colloquium endocard n.a.v. de boekvoorstelling “Back to B.A.S.I.C.S. voor succesvol trainen” door Karel Pardaens.
Tientallen artsen, kinesitherapeuten en diëtisten waren ook aanwezig.

‘Trainen’ is veel meer dan zomaar een beetje bewegen! Zo luidt de eerste zin op de achterflap van het boek van Karel Pardaens “Back to B.A.S.I.C.S. voor succesvol trainen” dat werd voorgesteld op 3 mei. Dit event kon Fitness als Medicijn niet links laten liggen vermits wij graag op alle markten thuis zijn ivm trainen en nieuwe inzichten uit recent onderzoek.

Karl Pardaens behaalde in 1999 zijn doctoraat in de kinesitherapie aan de K.U.L en is sindsdien werkzaam in de dienst fysische geneeskunde, wetenschappelijk medewerker aan de K.U.L. (faculteit bewegings- en revalidatiewetenschappen) en docent ACSM health en Fitnessinstructor.
Sinds 2006 is hij ook sportadviseur van Endocard.

Yves Devos op tv-programma “Koppen”: 80+ in de fitness

Op donderdag 2 mei 2013 was fitnessspecialist Yves Devos te zien in ‘Koppen’.
Het bekende tv-programma op ‘één’ maakte een reportage over senioren van 80+ in de fitness. Als senior je spieren trainen is essentieel wil je nog zelfstandig leven op je 80ste!

“Sinds ik met pensioen ben, nu zeventien jaar geleden, kom ik drie keer per week naar de fitness.” Huisarts met pensioen Piet De Meulenaer (87) blijft trainen met gewichten. “Wij
specialiseren in de juiste begeleiding voor senioren, er is echt een markt voor,” zegt Yves Devos, die de fitness uitbaat.

Verrassend: zelfs op je 90ste zijn je spieren nog trainbaar. En da’s essentieel, zo blijkt uit het onderzoek van professor bewegingswetenschappen Christophe Delecluse (KULeuven). Hij liet een groep 65-plussers 1 jaar intensief trainen. Nu zeven jaar later hebben ze daar nog de winst van, zelfs al deden ze na dat ene jaar geen sport meer. “Wil je op je 80ste nog zelfstandig leven, dan moet je aan je spierkracht werken.”

Een bokaal opendraaien, de tuin omspitten, trappen lopen, je hebt er spieren voor nodig. Alle senioren naar de fitness is natuurlijk niet realistisch, maar daar heeft Sofie Martien van het Steunpunt Sport wat op gevonden. “Een hometrainer, daar kunnen ze zelfs op hun pantoffels in het rusthuis naartoe komen.” Jeanine, Diane en Lutje, alledrie kranige tachtigers, fietsen in hun verbeelding nog van hun serviceflat in Oostende naar Brugge.

Bestel het eet- en beweegdagboek

Een succesvolle begeleiding van een patiënt omvat naast het geven van voedings- en eventueel bewegingsadvies ook een niet onbelangrijk luik motivatie. Goede hulpmiddelen kunnen hierbij erg belangrijk zijn.

Daarom werd samen met een team van specialisten, artsen, psychologen en diëtisten een uniek dagboek ontwikkeld waarbij uw patiënt gedurende zes weken, dagelijks zijn eet- en drinkgedrag kan bijhouden. Maar ook beweging is een cruciale pijler die de nodige aandacht krijgt in dit dagboek. Daarnaast wordt via een stappenplan gewerkt aan het motiveren van uw patiënt om zijn gedragsverandering te stimuleren. Talrijke tips en spreuken en recepten zorgen ervoor dat dit boek elke dag het bijhouden waard is. De recepten in deze editie werden ontwikkeld door 2 gerenommeerde sterrenchefs. Deze editie kwam tot stand in samenwerking met Happy Body en Fitness als Medicijn.

Nieuw formaat met maximale schrijfruimte op de invulbladen.
Invulbladen voor 6 weken.
Geen commerciële input!
Met foto’s van bewegingsoefeningen en links naar filmpjes.
Uitgebreid wetenschappelijk comité met o.a:
– Prof. Raoul Rottiers, endocrinoloog, UGent
– Prof. Greet Vansant, voedingsspecialiste, KULeuven
– Prof. Francis Heller, internist, UCL
– Prof. Maarten Vansteenkiste, psycholoog, UGent
– Drs. Joke Verstuyf, psychologe, UGent en UZ Gent
– Prof. Dominique Hansen, dr. in revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, Universiteit Hasselt
– Mevr. Loes Neven, stafmedewerker gezonde voeding, VIGEZ
– Mevr. Inge De Ridder, sportdiëtiste, Mortsel
– Mevr. Kris Gillis, diëtiste, Antwerpen
– Mevr. Ilse Ulens, diëtiste, bestuurslid Eetexpert vzw, Alexianen Tienen
– Mevr. Deborah De Jaegere, sportdiëtiste, Wevelgem
– De heer Yves Devos, bachelor in de bewegingswetenschappen en kinesitherapeut, Lennik

Klik hier om het boek te bestellen

Klik hier om een voorbeeldpagina te bekijken

Over de grens: 100-1000-42

Een marathon lopen of de Ventoux opfietsen: sportieve uitdagingen zijn in. Terecht, want een doel bereiken waar je maanden naartoe gewerkt hebt, geeft je een mentale boost. Heb jij overgewicht en droom jij ook van zo’n project? Maar durf je die uitdagingen niet aan?
Dan is 100voor1000 iets voor jou! Een uitdaging op maat, onder deskundige begeleiding en in een groep gelijkgestemden met hetzelfde doel. Want ook mensen met overgewicht kunnen veel meer dan ze denken!

Wat?
Een sportief traject voor mensen met een BMI tussen 30 en 35 of mensen die net veel kilo’s verloren zijn na een ingrijpend programma. Een half jaar lang wordt op een verantwoorde manier de conditie opgebouwd naar een wandelmarathon. 42 kilometer stappen, het lijkt ver, maar het is zeker haalbaar. Ja, ook voor jou!

Waarom?
In al zijn sportieve projecten wil Marathonman mensen hun grenzen laten doorbreken. De winst zit niet alleen in een stijgende conditie, gewichtsverlies en een verbeterde gezondheid, maar nog veel meer in het hoofd. Het herwonnen zelfvertrouwen en het ‘Yes, I Can’-gevoel bij een geslaagde uitdaging zorgt voor een mentale boost die je sterker maakt in je leven.

Waarom wandelen?
Omdat wandelen een uithoudingssport is waarbij de intensiteit relatief laag is, de duur langzaam kan opgebouwd worden en de belasting relatief beperkt is. Ideaal dus voor mensen met overgewicht.

Yves Devos van Fitness als Medicijn is één van de initiatiefnemers van dit project.

Meer info op www.100voor1000.be

Boost Your Business

Fitness als medicijn draait op volle toeren. Getuige daarvan de nu al 300 aangesloten verwijzers die je op onze website terugvindt. Daarnaast zijn er nog steeds geïnteresseerden die maar wat graag een eigen Fysio Fitnesscentrum willen opstarten. Speciaal voor hen organiseerden we deze workshop waarin het concept op een korte maar zeer krachtige manier, niet alleen werd toegelicht, maar ook en vooral werd gedemonstreerd.

Dokters voor Music for Life

Fitness als Medicijn in de praktijk brengen én Music for Life steunen.

Daar zorgden drie artsen uit het Pajottenland voor. Johan Deman en David Van Humbeek uit Roosdaal en Sophie Tobback uit Ternat doorploeterden 80km in de sneeuw met de mountainbike om een cheque van meer dan 3000 euro af te geven aan het Glazen Huis in Antwerpen.

Ook Fitness als Medicijn en Fysio Fitnesscentrum Fit Nation uit Lennik droegen hun steentje bij.

Yves Devos signeert!

Het boek Fitness als Medicijn is aardig op weg om in Vlaanderen de status van beststeller te bereiken. Auteur Yves Devos gaf tot 2 keer toe een signeersessie tijdens de net afgelopen boekenbeurs. Hij was er trouwens in uitstekend gezelschap. Sonja Kimpen was eveneens present in Antwerpen om haar boeken te promoten.

De visie en het gedachtengoed van Sonja sluiten trouwens perfect aan bij de boodschap die Fitness als Medicijn wil uitdragen. Haar boeken zijn een aanrader voor iedereen die wil investeren in zijn of haar gezondheid.

Ondertussen in Nederland

Ook in Nederland haalt het boek hoge verkoopcijfers en bereikte het al meermaals de gespecialiseerde vakpers met lovende recensies.

Klik hier om de recensie van Gerard Van de Poel in Sportgericht te bekijken.

Fitness als Medicijn op FEES congres

De ‘Federation of the European Ergonomic Societies’ (FEES ) is een overkoepelende organisatie voor – momenteel – 22 nationale verenigingen in heel Europa die ongeveer 6000 actieve ergonomen vertegenwoordigt.

Het ‘European Center for Ergonomics’ (ECE) in Sijsele, België, organiseerde voor FEES de allereerste Europese conferentie over ergonomie/menselijke factoren tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Fitness als medicijn had de eer om Yves Devos als spreker af te vaardigen, tijdens het satellietcongres dat werd georganiseerd door Giroflex