Skip to main content

Lichamelijke activiteit geeft op lange termijn voordelen voor de gezondheid

By 31 maart 2014oktober 11th, 2018Nieuws

Achtergrond:

De behandeling van niet-overdraagbare aandoedingen (noncommunicable diseases of NCDs), zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2, veroorzaakt hogere kosten voor de gezondheidszorg. Fysieke activiteit wordt verondersteld om het risico op deze aandoeningen te verminderen. Resultaten van cross-sectionele studies toonden aan dat fysieke activiteit geassocieerd is met een betere gezondheid, en dat fysieke activiteit de ontwikkeling van deze ziekten zou kunnen voorkomen. Het doel van dit overzichtsartikel is om de bestaande kennis samen te vatten voor de langetermijnrelatie (> 5 jaar) tussen fysieke activiteit en gewichtstoename, obesitas en hart- en vaatziekten, diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer en dementie.

Methode:

Vijftien longitudinale studies met een follow-up van minstens 5 jaar en een totaal van 288 724 deelnemers (> 500 deelnemers in elke studie), met een leeftijd van 18 tot 85 jaar, werden geïdentificeerd aan de hand van digitale databases.

Enkel studies die in het Engels waren gepubliceerd, die gezonde volwassenen betroffen bij aanvang van de studie, en die intentionele fysieke activiteit en NCD’s onderzochten, werden weerhouden.

Resultaten:

De resultaten van deze studies tonen aan dat fysieke activiteit een positieve lange termijn invloed blijkt te hebben op alle geselecteerde ziektes.

Conclusies:
Deze review bracht aan het licht dat er slechts een beperkt aantal lange temijn studies bestaan rond de relatie tussen fysieke activiteit en de incidentie van NCD’s.

Actief transport is vooral geassocieerd met gezondheidsvoordelen, er is voorlopig weinig ondersteuning voor een verband met gewichtsproblemen.

Bron: Long-term health benefits of physical activity – a systematic review of longitudinal studies
Reiner, M., Niermann, C., Jekauc, D., & Woll, A. (2013) BMC Public Health, 13, 813-821