Skip to main content

Zwaar maar ‘gezond’? Toch een risico?

By 6 december 2013oktober 11th, 2018Nieuws

Een nieuwe meta-analyse ondersteunt de idee dat obese mensen die overigens gezond zijn, op termijn toch een risico op hartproblemen hebben. Onderzoekers die vroegere studies evalueerden, stelden vast dat zware mensen die bijvoorbeeld geen hoge bloeddruk of diabetes hadden, op termijn toch meer hartaanvallen en beroertes hadden dan gezonde mensen met een normaal gewicht.
Dit staat in tegenstelling tot de resultaten van enkele recente rapporten op kortere termijn die suggereerden dat mensen obees konden zijn maar toch gezond van hart.
“Het klopt dat er een groep zou kunnen bestaan die extra lichaamsvet heeft maar die niet noodzakelijk een risico loopt,” verklaarde James O. Hill. “En deze studie toont ook aan dat dit zo is. Het risico kan alleen lager zijn (dan bij obese mensen die ook andere problemen hebben) en het zou iets langer kunnen duren voordat het tot uiting komt.”

Hill, directeur van het Anschutz Health and Wellness Center aan de University of Colorado in Aurora, schreef een commentaar die gepubliceerd werd bij de nieuwe analyse.Canadese onderzoekers poolden de resultaten van acht studies die mensen met normaal gewicht, overgewicht en obesitas opvolgden in de loop van de tijd. Sommige van deze deelnemers waren metabool gezond. Anderen hadden een mix van metabole risicofactoren.

De studies sloten iets meer dan 61.000 mensen in. Over een periode van 3 tot 30 jaar waren er, afhankelijk van de studie, ongeveer 4000 mensen die overleden of hartproblemen ontwikkelden.
Ten eerste, obese personen zonder metabole problemen leken niet meer risico te lopen dan magerdere deelnemers die ook metabool gezond waren.
Daarna bestudeerden de onderzoekers alleen de studies die de deelnemers minstens 10 jaar opvolgden. Ze stelden vast dat de zware maar gezonde mensen in deze studies op termijn 24% meer risico hadden om te overlijden, een hartaanval of beroerte te hebben, of hartfalen te ontwikkelen. “Vaak werd gezegd dat we ons misschien geen zorgen moeten maken over deze mensen,” verklaarde Dr. Bernard Zinman van Mount Sinai Hospital in Toronto, die meewerkte aan de studie, aan Reuters Health. “Deze mythe kwam tot stand door alleen naar individuen te kijken en de cohort niet voldoende lang op te volgen.”
De bevindingen van zijn team zijn in overeenstemming met recent onderzoek in Denemarken. De auteurs van de Deense studie stelden vast dat de risico’s van mensen om hartproblemen te ontwikkelen, stegen naarmate hun lichaamsgewicht toenam, ongeacht of ze wel of niet metabole problemen hadden (zie verslag Reuters Health van 12 november 2013).

“De belangrijkste boodschap is dat obesitas steeds een belasting is voor het cardiovasculair systeem,” aldus Zinman. “Bij sommige mensen zal dit meer zijn, bij andere minder.”
Hoewel extra gewicht in verband werd gebracht met hartproblemen op lange termijn, kunnen mensen met een normaal gewicht ook een verhoogd risico op overlijden en hartziekten hebben, aldus de onderzoekers.
Ze noteerden in een paper die op 3 december online werd gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine, dat mensen die een combinatie van metabole risicofactoren hebben, meer risico hebben om hartproblemen te ontwikkelen, ongeacht hun gewicht.

Metabool ongezonde mensen met een normaal gewicht, overgewicht en obesitas hadden allemaal ongeveer driemaal meer risico om hartgerelateerde aandoeningen te ontwikkelen of te overlijden door om het even welke oorzaak dan gezonde mensen met een normaal gewicht.
“Dit is een beetje schrikaanjagend,” verklaarde Hill aan Reuters Health.
Hij verklaarde dat dit bewijst dat hoewel het gewicht belangrijk is, dit niet het enige is. En zware mensen zijn niet de enige die moeten proberen om hun gezondheid te verbeteren om hun risico op de ontwikkeling van hartziekten te verminderen.

Bron:
Are Metabolically Healthy Overweight and Obesity Benign Conditions?: A Systematic Review and Meta-analysis – Caroline K. Kramer, MD, PhD; Bernard Zinman, CM, MD; and Ravi Retnakaran, MD – Ann Intern Med. 2013;159(11):758-769